Pentru cei care se întreabă, dintre cititorii noștri, de ce tema de azi este topul curiozităților despre Bucureștiul vechi, le spunem un singur lucru: Frizeria București, un concept care aduce pentru prima dată în Capitală ideea de frizerie cu un singur scaun și totodată locul cu atmosferă retro, dar cu aer modernist.

Cu alte cuvinte, frizeria noastră este legată nu doar prin nume, ci și prin atmosfera boemă pe care o aduce, de cel mai important punct economic și administrativ al României. De ce Bucureștiul de odinioară? Pentru că noi credem că frizeria și bunul gust sunt două elemente care au mers împreună în istoria Bucureștiului și pe care merită să ni le însușim de la orașul în care trăim și care secole la rând a uimit turiși și localnici prin eleganță și rafinament.

Așa că haideți să aflăm 5 lucruri interesante despre locurile în care se află azi cele patru locații Frizeria București! (De ce 5? Pentru că 4 locații există deja, iar pe a cincea o poți deschide chiar tu, prin sistemul nostru foarte avantajos de francize)

  1. Cea mai veche locuință din București

La doar câțiva metri de locația noastră din Strada Armenească, în urmă cu mai mult de două secole și jumătate, un comerciant pe nume Melik a construit o casă, care va deveni cu timpul cea mai veche locuință din București, aflată încă în picioare. Construcția de pe Strada Spătarului 22 datează din 1750 și este, în prezent, sediul Muzeului Theodor Pallady.

  1. Metoda inedită prin care și-a recuperat TVR investiția în aparatură

Și în trecut, aproape ca și acum, dacă aveai destui bani, puteai să îți proiectezi imaginea și vocea pe un ecran. Totul se întâmpla în 1938, anul înființării Pavilionului Televiziunii (actualul TVR) situat în apropiere de viitoarea locație Frizeria București din Aleea Modrogan, când investiția în aparatură Phillips, foarte costisitoare la acea vreme, a fost recuperată parțial printr-o campanie dedicată publicului. Simplist spus, dacă aveai bani și dorință să apari pe sticlă, totul era ca și rezolvat.

  1. Proba accidentului la examenul de șoferi

Tot în apropiere de locația noastră din zona Victoriei, Frizeria București Modrogan, cam cu trei secole mai devreme decât înființarea televiziunii, poliția Capitalei organiza primele examene de conducere pentru șoferi. Dacă până atunci nu era necesar un act oficial, începând cu 1907, pe Bulevardul Kiseleff au început testările care cuprindeau inclusiv o probă de reflex. În ce consta? Îți vine sau nu să crezi, un polițist arunca în fața mașinii o pernă pentru a simula pietonul, pe care șoferul trebuia să îl evite prin manevre de frânare și ocolire.

  1. Startul teatrului românesc

Cum Bucureștiul a fost întotdeauna o capitală care a respirat cultură, încă din 31 decembrie 1852, Teatrul Național București, de altfel primul teatru din țară, a fost inaugurat în locul în care se află și azi, la câteva minute de mers pe jos de sediul nostru din Strada Masaryk. Prima piesă cu care s-a deschis era teatrului bucureștean a fost o serie de mai multe cântece, reunite sub numele de „Zoe sau amantul împrumutat”.

  1. Luxul însemna pietre de moară

Și îndreptându-te dinspre sediul nostru din Armenească, spre cel din Ștefan cel Mare, aflat pe Strada Busolei, vei merge cu siguranță o bună bucată de drum pe Calea Moșilor, pe vremuri o uliță de seamă în peisajul bucureștean. Motiv pentru care, în 1659, Moșilor devine prima uliță a Capitalei care începe să fie pavată cu piatră de râu.

 

Așa ajungem din nou în zilele noastre, unde Bucureștiul are în continuare un aspect vechi și elegant, dar mereu în plină ascensiune și dezvoltare. De fapt, orașul este la fel ca Frizeria București: retro, dar cu un aer modernist!